Blogger Templates

Saturday, April 2, 2011

KaCa JenDeLa AinNuR...Tajuk Buku : Kaca Jendela Ainnur

Penulis : Diya Nordin

Penerbit : Jemari Seni Sdn Bhd

Harga : RM18.00

Cetakan Pertama : 2011

Editor : Ainunl Muaiyanah & Noor Suraya Adnan Sallehudin

Genre : Drama

Bintang : 4--------------------------------------------------------------

"Masa itu adalah makhluk Allah yang tak pernah henti berdetik..."


Kata Kucc:

Ini kisah pilu anak yang dinafikan haknya. Penafian yang berpanjangan dari sejak dia lahir hingga ke usia remaja. Penafian yang berpaksi pada dendam yang menjadi sekam...membara dan membakar dalam diam. Tanpa belas ikhsan rentung akhirnya hati anak yang tidak bersalah lalu menyeret jiwa yang pecah, lumat di henyak jauh..nun jauh.

Tema kekeluargaan yang menunjangi genre drama Kaca Jendela Ainnur (KJA) ini digarap dengan kemas. Penulis berjaya mengangkat dan menonjolkan dengan jelas tema ini disepanjang penceritaaannya. Tidak ketinggalan mesej utama yang diseret penulis lalu dihamparkan dihadapan pembaca. Mesej yang cukup jelas tanpa selindung. Anak itu anugerah dan amanah Allah. Haknya sudah termaktub sejak didalam rahim lalu jangan sesekali khilaf didalam melaksanakan tanggungjawab ini. Padahnya bakal diusung jiwa seumur hidup.

Ainnur Shahirah memonopoli naratif ini secara keseluruhannya. Pemotretan watak Ainnur ternyata dipena dengan begitu teliti dan dijiwai dengan baik oleh penulis. Ainnur hidup dimata pembaca lalu segala sedih pilu juga beban jiwanya tiap kali dizahirkan bagai turut merengut jiwa pembaca. Ainnur mengoncang sanubari pembaca tiap kali dia disakiti. Zhafran Huwaidi tidak begitu menonjol. Pengaruh wataknya agak terbatas. Tidak begitu berkesan. Saya kira watak papa tiri Ainnur; Luqmanul Hakim lebih memberikan kesan kepada pembaca. Wataknya lebih memberi warna, memberi rasa dan roh pada naratif ini. Antagonis Syuhairah baik sekali dipenakan penulis. Biar tidak banyak adegan, dialog juga bahagian yang melibatkan watak ini, sesekali dialognya begitu menikam..tepat mengenai sasaran!

Melankolik lenggok bahasa penulis diilustrasikan dengan cukup menarik. Patah-patah katanya disusun dan dilukiskan dengan baik. Personifikasinya hidup, penuh warna dan berseni sekali.

Suntingan keseluruhan naskhah baik lalu membawa jalinan sebuah persembahan naratif yang mantap dan berkesan kepada pembaca.

KJA membawa pembaca menyusuri layar hidup seorang Ainnur Shahirah yang penuh lirih. Disisih ibu kandung sendiri, dinafikan kedudukan sebagai anak yang sah tarafnya lalu dibiarkan membawa persepsi negatif terhadap diri sendiri tanpa pembelaan. Ayah yang tidak pernah dikenal sejak kecil lalu bila diketahui kewujudannya, ia bagai memberi sinar untuk dia menumpang kasih. Sayang sekali. Ranap sekali lagi impiannya. Ayah tidak mengakui kewujudan. Dia dikata bukan anak ayah. Sampainya hati seorang mama...teganya hati seorang ayah! Ainnur mencuba segalanya demi merebut kasih mama namun setiap kali itu jugalah dia lukai. Dilukai dengan begitu dalam. Pengorbanannya pada zuriat ayah yang juga adiknya kandungnya sendiri tidak langsung dipandang. Biarpun mempunyai papa tiri yang tidak sedikitpun menyisihkannya tapi mana kan sama! Dia lelah. Dia sudah menyerah. Lalu seakan satu lorongan bila musibah yang menimpa mama membuatkan dia mengikrar janji. Janji yang membawanya jauh nun ke tanah Ratu!

Buat penulis, Ainnur anda hidup sekali dimata saya. Kaca Jendelanya menggapai jiwa untuk dijengah. Tahniah untuk sebuah persembahan yang menyentuh naluri. Buat pembaca, selusuri kisah ini untuk sama-sama merasai lirih jiwa seorang Ainnur Shahirah!

No comments:

Post a Comment